Creatiile LaCercei: reciclare creativa si migala deopotriva

Stim ca piata romaneasca de accesorii si obiecte decorative steampunk este tot mai aglomerata, insa ramanem increzatori ca ne putem pastra locul in topul preferintelor clientilor nostri, pentru ca avem grija in detaliu de toate etapele prin care o piesa LaCercei sau Artizan Urban trece, de la stadiul de materie prima pana la slefuirea finala.

Asa ca astazi am zis sa dam din casa pe blog, sa va aratam ce se intampla zi de zi in aglomeratul „laborator” de creatie LaCercei si sa povestim un pic despre sursele din care ne provin materialele, despre cum le depozitam, folosim si punem in valoare.

Ce materiale folosim: in principal, piese de la ceasuri mecanice, apoi orice element metalic provenit de la diverse obiecte electrocasnice defecte. Bine, nu avem o regula conform careia piesa asta este potrivita pentru un anume tip de produs, iar piesa cealalta – pentru un alt tip, pentru ca piesele recuperate nu sunt niciodata la fel.

In plus, pot fi utile pentru mai multe tipuri de produse. De fapt, suntem implicati intr-o continua constructie de puzzle-uri. Din fericire, am invatat sa ne oprim, sa finisam si sa le aducem in fata publicului. Dar ne place la nebunie acest proces de constructie!

De unde obtinem materialele: Majoritatea sunt adunate de prin pietele de vechituri, adica aproximativ tot ce este metalic si plastic. Restul – rasini, vopsele etc. – sunt cumparate de pe Internet sau de la magazinele de specialitate. Uneori primim materiale si de la clienti, de regula ceasuri vechi, cu sau fara valoare sentimentala, insa foarte rar ni se cere sa facem ceva cu aceste materiale, oamenii doar vor sa scape de ele, deci intra in fondul nostru de materie prima.

Bine, in general, materialele primite de la clienti nu sunt suficiente pentru a crea un produs cap-coada, mai ales daca este vorba despre o comanda personalizata. Cu toate astea, ne straduim ca, in design-ul produselor pentru acesti clienti, sa punem in valoare materialele primite de la ei, mai ales daca vorbim despre obiecte cu valoare sentimentala.

Si trebuie sa stiti ca materia prima preferata de noi – dar cred ca v-ati dat deja seama, pentru ca este foarte prezenta in gama noastra de produse – este rotita de ceas mecanic. Pentru ca este aurie, firava si perfecta pentru stilul steampunk.

rotite de ceas materiale LaCercei

Cum ne “tratam” materialele: In afara de faptul ca le pastram in locuri curate, uscate, aerisite si le ferim de substante corozive, le curatam bine inainte sa le folosim, ca sa tina vopseaua pe ele. Apoi, le finisam si slefuim aproape de infinit – slava Domnului ca, de multe ori, lucram sub presiunea unui deadline, altfel n-am mai termina, cu obsesia noastra pentru estetica. Dar insistam sa nu existe defecte sau imperfectiuni, iar piesele neaparat sa se potriveasca unele cu altele in compozitie.

Adica, trebuie sa existe mereu un “fir rosu”, o linie unitara a modelului, ceva care sa lege compozitia si sa o faca placuta ochiului. Inconstient, chiar, clientii opteaza pentru produsele construite in acest mod, ordonat si estetic.

Cum stabilim preturile produselor: in primul rand, in functie de materialele folosite. Fiecare material are avantajele si dezavantajele sale: cel mai simplu se lucreaza cu metalele usoare, cum sunt aluminiul si alama, pentru ca sunt usor de modelat si de taiat dupa necesitati. Iar cel mai greu, chiar si dupa atata timp, ni se pare lucrul cu rasina. Este pretentioasa la conditiile inconjuratoare si trebuie manevrata cu foarte mare grija.

De asemenea, conteaza foarte mult si timpul efectiv de lucru, iar asta tine de: dimensiunea produsului final, nivelul de detaliu si etapele de productie prin care obiectul trebuie sa treaca. De exemplu, in cazul unui tablou – vezi portofoliul nostru pe Artizan Urban – procesul de productie poate dura de la o zi la cateva zile, in functie de cat de complicat este modelul, desigur. In ce priveste accesoriile si bijuteriile, nu putem masura cu exactitate acest timp, pentru nu urmam niciodata procesul de productie de la cap la coada, neintrerupt; fiecare etapa necesita operatiuni si materiale diferite, asa ca preferam sa lucram la mai multe accesorii odata, aflate in aceeasi etapa de productie, ca sa nu se instaleze haosul in atelier. Pentru un „lot” de accesorii, procesul dureaza cam o saptamana.

E, acum, ca am dat un pic cortina la o parte si v-am lasat sa vedeti in backstage-ul LaCercei, ce impresie va faceti despre creatiile noastre? Nu-i asa ca le indragiti si apreciati si mai mult?

Sharing is caring

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *